Aukioloajat:

Nähdään ensi kesänä!

Puuhapuisto Veijari

#temmellystakuu

Visertäjien vaja

Visertäjien vaja

Visertäjien vajassa lentelee upean näköisiä ja kauniin värisiä liitelijöitä. Visertäjien vaja on yksi iso yhtenäinen tila, jossa kaikki linnut elävät sulassa sovussa keskenään – aivan kuten ne olisivat luonnossakin. Linnut pääsevät lentelemään ja liitelemään tilassa, ja heille on tuotu oksia sekä rakennettu erilaisia istuskelupaikkoja. Visertäjien vajan asukeilla on myös oma lintuvalo.

Täällä lentelevät naurukyyhkyt, neitokakadut, kanarialinnut ja undulaatit.

Tiesitkö, että linnut näkevät maailman erilaisena kuin ihmiset?

Linnut näkevät värinä ihmisen aistialueen ulottumattomiin jäävän ultraviolettivalon.
Ihmisillä on silmissä kolmelle värille herkistyneitä tappisoluja, ja voimme aistia punaisen, sinisen ja vihreän sekä näiden sekoituksia. Linnuilla tappisoluja puolestaan on viidenlaisia. Siksi linnut pystyvät näkemään myös ultravioletin värin sekä sen ja muiden värien sekoituksia. Jos ihminen näkisi ultraviolettia, myös linnut näyttäisivät toisenlaisilta kuin mihin olemme tottuneet. Monen ihmisen mielestä ehkä vähän tylsän värinen lintulaji onkin kuvioitu upein ultravioletin värein.

Lintuvalolla luodaan lemmikkilinnuille mahdollisuus nähdä maailma niin kuin he sen vapaudessakin näkisivät. Vaikka rakennuksessa olisi ikkunoita, estää ikkunalasi suurimman osan UV-säteistä. Lintuvalo on täyden spektrin lamppu, joka tuottaa kaikki aallonpituudet lähiultravioletista aina lähi-infrapunaan saakka. Näiden lamppujen avulla linnut saavat tarvitsemaansa ultraviolettia ja kykenevät näkemään maailman oikein täydessä väriloistossaan.

Ilman UV-valoa lintujen näkökyky myös hidastuu, eli ne eivät näe yhtä nopeasti kuin niiden kuuluisi normaalisti nähdä. Tämä puolestaan hankaloittaa esimerkiksi nopean liikkeen havaitsemista. Ultravioletilla on osansa myös muun muassa ruokailussa ja poikasten ruokinnassa, kommunikoinnissa sekä parinvalinnassa. Lintunaaraat katsovat tarkoin kosijoidensa ulkomuotoa. Jos höyhenpuvusta on ultravioletin loiste kadonnut, ei naaraan hurmaus onnistu.