Aukioloajat:

Nähdään ensi kesänä!

Puuhapuisto Veijari

#temmellystakuu

Pörröisten pesä

Pörröisten pesä

Pörröisten pesän ovat vallanneet valloittavat kanit, joita löytyy vaikka minkä rotuista ja näköistä kaveria. Pesässä asustavat myös suloiset viipeltävät pikkujyrsijät.

Pörröisten pesän asukit

Kanit

Halla (muistoissamme)
Rotu: ranskanluppa
Ikä: 6 vuotta
Sukupuoli: naaras

Ranskanluppa on suurin luppakorvainen kanirotu, sen ihannepaino on yli 5,5 kg. Luonteeltaan ne ovat yleensä ihmisystävällisiä ja leppoisia. Suuren kokonsa vuoksi ranskanlupat eivät kuitenkaan ole parhaita sylikaneja. Niiden takajaloissa on aikamoinen potkuvoima, tämä pitää muistaa käsitellessä kania. Ranskanlupat, niin kuin muutkin suurikokoiset kanit, tarvitsevat paljon liikkumatilaa. Halla tykkää kovasti silittelystä ja on rohkea kani. Hän on saanut muutaman kerran poikaset, yksi Hallan poikasista, Vanilja, asustaa myös puistossa.

Yllättävä
Rotu: kalifornialainen
Ikä: 4 vuotta
Sukupuoli: naaras

Kalifornialainen on suuri kanirotu, sen ihannepaino on yli 4 kg. Niiden perusväri on valkoinen, ja värimerkit ovat joko mustia, ruskeita tai sinisiä. Kalifornialaisen silmät ovat punaiset, ja pään kuvio koostuu korvakuvioista sekä maskista. Jalat ja häntä ovat myös värittyneitä. Yllättävä on sosiaalinen kani, joka tulee aina häkin ovelle katsomaan, kun ovea aukaisee. Yllättävä muutti puistoon kesällä 2019.

Dumbo
Rotu: kääpiöluppa
Ikä: alle 4 vuotta
Sukupuoli: uros

Kääpiöluppa kuuluu kääpiökanirotuihin, ja on yksi suosituimmista lemmikkikaniroduista. Pieni koko ja utelias sekä seurallinen luonne tekevät siitä ihanteellisen lemmikin. Kääpioluppien paino on noin 1,5–1,9 kg. 

Shotti
Rotu: hermeliini
Ikä: 4 vuotta
Sukupuoli: naaras

Hermeliini on yksi pienimmistä kaniroduista, sen ihannepaino on vain 0,8–1,3 kg. Hermeliinin malli on pieni ja pyöreä, ja sillä on todella lyhyet töpökorvat.  Shotti on luonteeltaan säpäkkä ja aika arka kani.

Mymmeli (muistoissamme)
Rotu: uudenseelanninpunainen
Ikä: 5 vuotta
Sukupuoli: naaras

Uudenseelanninpunainen on muhkea ketunpunainen kanirotu. Sen ihannepaino on yli 4 kg. Tämä rotu on lähtöisin USA:sta. Isosta koostaan huolimatta nämä kanit ovat yleensä hyvin ystävällisiä ja rentoja kaneja. Niillä on lyhyt turkki, iso pää ja muhkeat posket. Mymmeli on vähän arka, mutta erittäin kiltti kani. Puistossa se asustaa yhdessä Hallan tyttären Vaniljan kanssa.

Annabella (muistoissamme)
Rotu: suurihopea
Ikä: 6 vuotta
Sukupuoli: naaras

Kuten jo rodun nimestä voikin päätellä, kuuluu suurihopea suuriin kanirotuihin. Ne painavat vähintään 4,6 kg. Tämä rotu on kehitetty Ranskassa. Suurihopeat ovat todella kauniin värisiä, niillä valkoiset karvankärjet aikaansaavat ikään kuin hopeisen sävyn niiden turkkiin. Poikaset syntyvät esimerkiksi mustina ja hopeoituvat iän myötä. Mustan lisäksi tässä rodussa esiintyy väreinä sininen, luonnonkeltainen, luonnonharmaa ja ruskea. Annabella on luonteeltaan vähän varautunut, mutta oikein kiltti kani, ja todella upea ilmestys.

Pehmis
Rotu: teddyluppa

Pehmis 4,5 vuotta
sukupuoli: naaras

Teddyluppa ei ole virallinen rotu Suomessa, ja sen kasvatus on vähäistä. Teddyluppakanin karva kasvaa todella pitkäksi, ja on erittäin pörröistä ja hienoa. Näistä syistä turkki vaatii hyvin paljon hoitoa ja päivittäistä harjausta, jotta takkuuntumiselta vältytään. Turkki täytyy ajoittain angorakanin tapaan leikata lyhyeksi. Teddyluppa on suhteellisen pieni kani, mutta valtava karvapeite tekee siitä muhkeamman oloisen. Karvan ollessa pitkä ei aina äkkiä katsottuna tiedä, onko kyseessä kanin etu- vai takapää.

Kristoff (muistoissamme)
Rotu: teddyluppa
Ikä: 4 vuotta
Sukupuoli: uros

Myös Kristoff on rodultaan teddyluppa. Hän on erittäin utelias ja rohkea kani, joka viihtyy hyvin sylissä.

Vanilja (muistoissamme)
Rotu: ranskanluppa/wiener-risteytys
Ikä: 5 vuotta
Sukupuoli: naaras

Vanilja on kahden suuren rodun risteytys ja Hallan tytär. Väritykseltään Vanilja on hauskan kaksivärinen. Hän on erittäin muhkea matami. Vanilja asustaa yhdessä Mymmelin ja Mymmelin tyttärien kanssa tämän kesän kaninkolossa Peukalopuron aitauksella. Tämä viisikko on erittäin hyviä kavereita keskenään.

Salmiakki (muistoissamme)
Rotu: wiener/kalifornialainen-risteytys
Ikä: 4 vuotta
Sukupuoli: uros

Salmiakki on nimensä mukaisesti pikimusta – hänellä on todella kaunis kiiltävä ja lyhyt turkki. Salmiakki on aika kookas kani, molemmat Salmiakin vanhemmat ovat suurten rotujen edustajia. Hän on yksi koko puiston sosiaalisimmista ja rohkeimmista kaneista.

Jyrsijät

Kesyrotat: Kirveli ja Fenkoli (muistoissamme)
Gerbiilit:  Pampula ja Pompula
Chinchillat:  Dusty ja Cloudy
Marsut: Kurre, Maisa ja Kinder 

Tiesitkö, että kanin hampaat kasvavat koko ajan?

Kanit kuuluvat jäniseläimiin eli ne eivät ole jyrsijöitä. Kanin tärkein perusruoka on hyvä heinä. Kuivaa ja kortista heinää syömällä niiden ruoansulatus ja hampaat pysyvät kunnossa. Kanin hampaat ovat avojuuriset eli ne kasvavat koko ajan, tämän vuoksi se tarvitsee myös kovaa nakerrettavaa, kuten lehtipuiden oksia. Kanin kantoaika on noin 30 vuorokautta, ja se synnyttää karvoista ja heinästä koottuun pesään rodusta riippuen yhdestä jopa yli kymmeneen poikasta. Poikaset syntyvät sokeina ja avuttomina. Emo käy pesässä imettämässä poikasia vain yhdestä kahteen kertaan vuorokaudessa.